Garnek owalny żeliwny / brytfanna 31 cm Le Creuset - SIGNATURE Wiśniowy 22.WI.BRY-OW31

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Le Creuset
  • Waga: 8 kg
  • Dostępność: Produkt dostępny
  • szt.
  • Cena netto: 1 121,14 zł 1 379,00 zł

Producent: Le Creuset - Francuska marka znana i rozpoznawana na świecie z jakości i wzornictwa, założona w 1925 roku. Design, innowacyjność i najwyższa jakość wywodząca się z tradycji - oto co cechuje produkty Le Creuset: Już od 90 lat ta francuska, tradycyjna firma jest obecna w domach i w najlepszych kuchniach świata. To dzięki szerokiemu wachlarzowi produktów dostępnych w wielu wersjach kolorystycznych dostarcza wyjątkowej przyjemności i stylu w kuchni.


Produkty wykonane z żeliwa wyróżniają się wszechstronnością, designem oraz zdolnością do równomiernego przechowywania i rozprowadzania ciepła. Materiał ten był używany jako surowiec na garnki od czasów starożytnych. Każda sztuka nadal jest odlewana i szlifowana ręcznie. Są to jednorazowe formy wykonane ze sprężonego piasku, dzięki czemu każdy produkt jest wyjątkowy i nigdy identyczny. Następnie naczynie przechodzi wieloetapowy proces szlifowania i wygładzania pod okiem wykwalifikowanych rzemieślników. Na taki produkt nakładane są dwie warstwy emalii, które są  suszone powietrzem w celu uzyskania wysoce wytrzymałego, higienicznego i odpornego na wstrząsy wykończenia. Cały proces prowadzi do powstania wyrobów, które są cenione i rozpoznawalne na całym świecie.

Linia - Signature (cała kolekcja - kliknij) - naczynia żeliwne, które łączą tradycję, wysoką jakość i wygodę. 
Kolor - Wiśniowy

Owalna brytfanna jako produkt wysokiej jakości jest naczyniem uniwersalnym, wielofunkcyjnym. Idealna do większych pieczeni oraz kawałków drobiu. Można w niej przyżądzić doskonałe pieczone warzywa czy całą rybę. Najlepiej sprawdzi się podczas uroczystego obiadu lub na święta w gronie rodzinnym. Warstwa emalii jest nieprzepuszczalna i dlatego może być używana do przechowywania surowych składników lub ugotowanych potraw. Jest również przeznaczona do marynowania z dodatkami zawierającymi kwas, np. winem. Żeliwo jest ponadto idealne do podawania, posiada wspaniałe właściwości utrzymywania ciepła, powoduje to, że danie przechowywane w ciepłym naczyniu utrzymuje temperaturę do czasu podania drugiego dania. Potrzymywanie temperatury sprawdza się również w gorące letnie dni, ponieważ żeliwny garnek trzymany w lodówce idealne utrzymuje temperaturę zimnych potraw. Produkty żeliwne są również przystosowane do przechowywania żywności w zamrażarkach oraz do wcześniejszego przygotowywania jedzenia. 

Opis: 
- wykonana z żeliwa
- wysokiej jakości emalia, bardzo wytrzymała i łatwa w utrzymaniu czystości
- gałka ze stali nierdzewnej odporna na temperatury do 260°C
- równomierne rozprowadzanie i utrzymywanie ciepła do krawędzi i pokrywki
- mniejsze zużycie energii - dokładne gotowanie całej potrawy nawet przy niższych temperaturach
- gwarancja na cały okres żywotności żeliwa: w zakresie braku wad i zachowania właściwości do 30 lat

Wymiary:
- pojemność - 6,3 l
- długość - 31 cm
- wymiary dna - 26,5 x 20 cm
- wysokość - 17,9 cm
- wysokość bez pokrywki - 12 cm

Garnek jest:
- Przystosowany do kuchenek z płytą indukcyjną
- Przystosowany do kuchenek z płytą gazową
- Przystosowany do kuchenek z płytą elektryczną
- Przystosowany do kuchenek z płytą ceramiczną
- Przystosowany do kuchenek z płytą halogenową
- Można myć w zmywarce
- Można używać w zamrażarkach
- Można używać w piekarnikach

Konserwacja i użytkowanie:
- rozmiar palnika czy powierzchni grzewczej powinien odpowiadać wielkości dna naczynia, płomień nie powinien ogrzewać ścianek garnka
- naczynia kuchenne należy podgrzewać powoli i stopniowo, najlepsze efekty gotowania uzyskuje się w średnich i niskich temperaturach
- nie należy podgrzewać pustego naczynia
- wysokie temperatury należy stosować tylko do podgrzania wody - żeliwo kumuluje ciepło, podnoszenie temperatury może powodować przypalanie potraw
- nie należy stosować metalowych akcesoriów podczas gotowania ani opukiwać nimi naczynia - może to doprowadzić do uszkodzenia powieżchni
- przed myciem należy pozostawić naczynie do ostygnięcia, w przypadku przypalonych resztek można zalać ciepłą wodą i pozostawić oby zmiękły
- nie należy używać gąbek do czyszczenia garnków z włókami metalowymi ani ostrych środków czyszczących, zaleca się mycie ręczne
- po umyciu pozostawić do całkowitego wyschnięcia lub dokładnie wytrzeć
- na powierzchni żeliwnych naczyń kuchennych emaliowanych na czarno, w wyniku wielokrotnego pieczenia na oleju, z biegiem czasu powstaje tak zwana patyna (brązowawa warstwa), naturalna warstwa ochronna, która pomaga uzyskać jeszcze lepsze efekty gotowania. Nie wolno próbować zmywać jej płynem do mycia naczyń lub innymi środkami pomocniczymi do zmywania