Szklane naczynia żaroodporne są coraz chętniej używane przez osoby zajmujące się kuchnią – zarówno na użytek domowy, jak i w restauracjach. Decydują o tym przede wszystkim wyjątkowe zalety tworzącego je materiału oraz względy estetyczne. Naczynia wykonane z grubego szkła żaroodpornego wyglądają bardzo ładnie nawet jak stoją pustę, ale swoje najważniejsze walory ukazują po wypełnieniu żywnością. Przezroczyste ścianki ukazują przygotowane potrawy w pełnej krasie i doskonale pobudzają apetyt. Podkreślają kunszt i zmysł estetyczny kucharzy.
O szerokim wykorzystaniu naczyń żaroodpornych decyduje przede wszystkim ich podstawowa zaleta – odporność na niskie i wysokie temperatury (w zakresie od -50 do +500°C). Można w nich więc wstawiać dania do zamrażalniki oraz do rozgrzanego piekarnika, ale kulinarni specjaliści znajdują im coraz więcej zastosowań. Mogą zastępować pojemniki do przechowywania żywności w lodówkach czy garnki ze stali nierdzewnej podczas gotowania na kuchence. Nadają się do duszenia, smażenia, zapiekania oraz pieczenia potraw w piekarniku.
Rodzaje naczyń żaroodpornych
W ofercie naszego sklepu dostępne są naczynia żaroodporne o wielu zastosowaniach. Zachęcamy do zapoznania się w internecie z naszym katalogiem produktów. W możliwie najkrótszym czasie dostarczamy wykonane ze szkła borokrzemowego wyposażenie kuchenne służące jako:
• okrągłe, podłużne i owalne naczynia do pieczenia z przykrywkami;
• formy do pieczenia ciast;
• wazy domowe do zup z podgrzewaczem;
• podgrzewacze cateringowe;
• garnki na kuchenki;
• pojemniki do przechowywania żywności.
W ten sposób korzystając z niewielu naczyń żaroodpornych można realizować sporo funkcji kuchennych. Dodatkowo zajmują one znacznie mniej miejsca w szafkach, bo często można je wstawiać jedno do drugiego. Kucharze cenią zwłaszcza przygotowywanie w nich potraw pod przykryciem, ponieważ pokrywa nie pozwala uciekać zapachom, a przyrządzone potrawy są zawsze aromatyczne i soczyste – zatrzymanie wilgoci zapewnia, że nie będą wyschnięte lub spieczone. Tego typu naczynia ze szkła są bezpieczne w użyciu, ponieważ nie wchodzą w reakcje z żywnością. Trzeba wspomnieć, że naczynia żaroodporne posiadają jeszcze jeden ważny atut – przygotowanie w nich posiłku jest łatwe i szybkie, najczęściej wystarcza tylko ułożyć produkty i wstawić wszystko do piekarnika.