Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide

10 elementów wyposażenia, które ułatwią Ci codzienną pracę w kuchni

09-03-2023

Wiele osób wyposażanie domu zaczyna od skompletowania akcesoriów kuchennych. Mimo że w sklepach dostępnych jest coraz więcej nowoczesnych urządzeń oraz pomysłowych przedmiotów ułatwiających gotowanie, to podstawowy zestaw nie zmienia się od lat. Oto dziesięć elementów wyposażenia, które obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej kuchni – bez względu czy gospodarze będę używać ich codziennie, czy tylko okazjonalnie.

  1. Zestaw garnków z pokrywkami

Nie ma kuchni bez garnków, ale ich liczbę trzeba dopasować samemu do potrzeb gospodarstwa. Oczywiście zależy to od wielkości rodziny i intensywności gotowania. Zalecamy na początek kupno kompletu wykonanego z materiału dobrej jakości – powinny więc być to np. garnki nierdzewne. W większości domów wystarcza zestaw garnków składający się z 3-4 naczyń różniej wielkości, ale często jest ich więcej, w tym specjalne naczynia do gotowania mleka, jajek, przygotowywania sosów itd.

  1. Szybkowar

Szybkowar to specjalny garnek, który znacznie skraca czas gotowania. Przygotowanie w nim ziemniaków czy zupy zajmuje zaledwie 7-10 minut. Dłużej trzeba poczekać na pieczeń, ale i tak jej przygotowanie trwa zdecydowanie krócej niż w piekarniku. To dlatego wiele osób nie wyobraża sobie dziś kuchni bez szybkowaru.

  1. Patelnie

Najczęściej w każdej kuchni są dwie patelnie – mała i duża, ale bywa ich też więcej. Wiele osób pokochało w ostatnich latach dania z Dalekiego Wschodu, które wymagają zaopatrzenia się w wok. Bywa jednak też, że w gospodarstwach jedno- i dwuosobowych wystarcza patelnia zakupiona razem z zestawem garnków.

  1. Czajnik elektryczny

Podstawowe zadanie czajnika elektrycznego w kuchni to przygotowanie wrzątku do parzenia herbaty i coraz rzadziej kawy. Już z tego powodu jest niezbędny w każdym gospodarstwie. Jednak doświadczeni kucharze wiedzą, że to także najszybszy sposób, aby podgrzać wodę – wykorzystują więc go także do skrócenia czasu przygotowania potraw.

  1. Naczynia i misy żaroodporne

Zastaw naczyń niezbędnych w każdej kuchni uzupełnia wyposażenie żaroodporne wykonane ze szkła borokrzemowego. W przezroczystych brytfannach z pokrywkami można zapiekać dania w piekarniku rozgrzanym do 300°C, a po przygotowaniu podawać od razu na stół. Efekt smakowy i wizualny jest gwarantowany.

  1. Komplet noży kuchennych

Podstawowy komplet noży kuchennych powinien zawierać: nóż do mięsa, nóż do pieczywa, mniejszy nóż do krojenia owoców i warzyw oraz nóż wielozadaniowy, tzw. nóż szefa kuchni. Zestaw noży kuchennych może być wzbogacony jeszcze o noże do serów, tasak, skrobaczki i inne. Komplet można wzbogacać także o ostrza w różnych rozmiarów.

  1. Ostrzałka do noży

Ostrzałka do noży to element wyposażenia, o którym często się zapomina na początku kompletowania urządzania kuchni. Szybko można się jednak przekonać, jak jest on ważny. Nawet noże najlepszej jakości tracą z czasem swoją ostrość i potrzebują interwencji. Doświadczeni kucharze nie zapominają, aby mieć zawsze pod ręką ten przedmiot.

  1. Blender elektryczny

Stojący lub ręczny blender to urządzenie elektryczne, które przebojem zdobyło sobie miejsce we współczesnej kuchni i trudno sobie dziś ją sobie wyobrazić bez niego. Znacznie skraca czas miksowania produktów na potrawy. W kilka sekund potrafi zamienić klasyczną zupę w krem.

  1. Mikser elektryczny

Mikser elektryczny jest równie pożyteczny co blender. Razem tworzą parę nowoczesnych urządzeń elektrycznych, które pracę w kuchni uczyniły prostszą i szybszą. Przydatny jest zwłaszcza do krojenia warzyw na surówki oraz rozdrabniania półproduktów niezbędnych do przygotowania dań.

  1. Krajalnice

Krajalnice to cała rodzina przyrządów ułatwiających pracę w kuchni. Mogą służyć do krojenia jajek ugotowanych na twardo, świeżych i gotowanych warzyw i owoców czy chleba oraz innych produktów spożywczych. Część tradycyjnych czynności odebrał im nowoczesny mikser elektryczny, ale nadal stanowią niezbędne wyposażenie kuchni.