Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide
30 marca (sobota) sklepy stacjonarne w Markach, Warszawie oraz BOK będą nieczynne.

Jak wybrać szybkowar do kuchni?

11-10-2021

Szybkowar

 

Szybkowar, zwany również multiwarem ciśnieniowym, to szczelny garnek służący do szybkiego gotowania. Zasada jego działania polega na wzroście ciśnienia, co doprowadza do wzrostu temperatury, a tym samym zdecydowanie szybszego przygotowania potrawy. Czym kierować się przy zakupie szybkowaru?

Materiał wykonania

Na rynku dostępne są dwa rodzaje szybkowarów wykonanych albo ze stali nierdzewnej, albo z aluminium. Obydwa tworzywa mają swoje zalety, jednak garnki ze stali są zdecydowanie trwalsze, a także odporniejsze na uszkodzenia, co znacznie przedłuża ich trwałość. Kolejną ich zaletą jest neutralność dla żywności, dlatego przygotowane w nich potrawy nie będą mieć metalicznego posmaku, nawet po latach używania urządzenia. Aluminium jest natomiast nieco lepszym przewodnikiem ciepła, dzięki czemu garnki nagrzewają się szybciej niż w przypadku tych wykonanych ze stali nierdzewnej.

Obsługa

Ważnym kryterium wyboru jest również to, w jaki sposób szybkowar do kuchni będzie obsługiwany. Nowoczesne modele, takie jak szybkowar kuchenny firmy SSW Stolze Stahl Waren, który mamy w ofercie naszego sklepu internetowego, przystosowane do kuchenek indukcyjnych, gazowych, ceramicznych i halogenowych, są więc bardzo uniwersalne. Osobną kategorią są szybkowary elektryczne, które zazwyczaj są droższe nie tylko w zakupie, ale również w użytkowaniu. Te ostatnie sprawdzą się jednak w miejscach, w których nie ma dostępu do zwykłej kuchenki, np. na polach kempingowych w trakcie wyjazdów wakacyjnych.

Pojemność

Przy zakupie pod uwagę trzeba wziąć także pojemność garnka. Najpopularniejsze na rynku są te mające od 2,5 do 8,5 litrów, przy czym zawsze wykorzystywana jest tylko część szybkowaru, zazwyczaj 1/3 lub 2/3 pojemności (w pozostałej przestrzeni wytwarza sią para wodna). Optymalnym rozwiązaniem dla czteroosobowych rodzin będzie więc szybkowar 6-litrowy, zaś do przygotowywania posiłków większych lub na kilka dni, można wybrać wariant 8,5-litrowy.

Szybkowar to idealny garnek dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie posiłków, a przy tym chcą jeść zdrowo. Wybór urządzenia także nie jest nadmiernie trudny i pomoże w tym Państwu powyższa lista.