Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide

Na jakim talerzu najwygodniej podawać pizzę?

30-04-2023

Wybranie odpowiedniego talerza do podawana pizzy jest równie ważne jak dodatki smakowe na cieście. Jest wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę wybierając idealną podstawę do podawania tego popularnego dania – od materiału po kształt. Zapraszamy do zapoznania się z naszym krótkim przewodnikiem, który pomoże dobrać talerze do indywidualnych potrzeb.

Włoska pizza to w tej chwili najpopularniejsze danie na świecie – decydują o tym nie tylko walory smakowe czy różnorodność, ale także łatwość przygotowania. Mało kto jednak decyduje się ostatnio na samodzielne wypiekanie mącznego placka – bezapelacyjnie królują pizzernie. Najczęściej zamawiamy te wypieczone placki z dowozem do domu i wtedy przydają się odpowiednie talerze do pizzy na wyposażeniu, dzięki którym można ją podawać w eleganckiej formie i ułatwić jej spożywanie.

Materiał: króluje ceramika

Jeśli chodzi o wybór materiału na talerze to zdecydowanie najczęściej wybierana jest ceramika. Najlepszą opcją jest porcelana – jest lżejsza np. od kamionki. To także bardziej wytrzymały materiał, a dzięki temu wyrabiane z niej talerze do podawania pizzy mogą być cieńsze. Talerze z porcelany można wstawiać do piekarnika, żeby odgrzewać dania. Jedynym przeciwwskazaniem mogą być niektóre dekoracje, ale talerze do tego włoskiego dania nie mają najczęściej żadnych ozdób, więc bez obaw można poddawać je działaniu wysokiej temperatury.

Czasem spotyka się szklane talerze o rozmiarach dopasowanych do pizzy. To także ciekawa opcja, ale należy pamiętać, że ich nie można wstawiać do piekarnika. Tylko specjalne szkło żaroodporne wytrzymuje wysokie temperatury – zwykłe szkło pęka w tych warunkach. Natomiast zarówno porcelana, jak i szkło, nie boją się krojenia ciasta nożami – ich powierzchnie nie rysują się od ostrzy.

Kształty, rozmiary i kolory

Jeśli chodzi o wybór kształtu tego rodzaju naczyń stołowych to najczęstszą opcją są talerze okrągłe. Powinny one być dopasowane do standardowych rozmiarów krążków:

  • mała pizza (ang. small) - około 23-25 cm,
  • średnia pizza (ang. medium) - około 30-35 cm,
  • duża pizza (ang. large) - około 40-45 cm,
  • bardzo duża pizza (ang. extra-large) - powyżej 50 cm.

Jeśli chodzi o kolory, to istnieje wiele opcji do wyboru. Najpopularniejsze są oczywiście tradycyjne barwy: białe lub kremowe. Coraz odważniej są jednak wybierane nietypowe np. czarne czy niebieskie. Decyduje o tym dostosowane ich wyglądu do nowoczesnego charakteru wystroju mieszkań lub innych talerzy porcelanowych czy innych elementów zastawy stołowej.

Względy praktyczne

Przy wyborze talerzy do podawania pizzy ważne jest, aby rozważyć, jak będą stosowane. Jeśli planujesz używać ich tylko do serwowania, nie musisz się martwić o odporność na ciepło lub trwałość. Jeśli jednak planujesz używać go do pieczenia, powinieneś poszukać talerza, który wytrzyma wysokie temperatury, a także będzie można go myć w zmywarce. Jednak bez względu na to, jaki rodzaj talerza wybierzesz, upewnij się, że spełnia on Twoje potrzeby i dodaje stylu do ustawienia stołu.