Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram

Rabat weekendowy do -10% | promocja trwa do 2.10 do 23:59

Wariacja kolorów - kiedy kupować porcelanę w różnych kolorach?

20-01-2022

Choć naczynia porcelanowe pełnią funkcje użytkowe, to mają o wiele ważniejsze znaczenie. Szlachetny materiał pociąga artystów i projektantów, którzy upiększają urzekające kształty skorup kolorowymi ozdobami. I choć porcelana kojarzy się przede wszystkim z idealną bielą, to producenci chętnie łączą ją z barwnymi wzorami lub nadają powierzchniom inne odcienie. Przed zakupem serwisu stołowego warto więc przyjrzeć się zestawom o różnych kolorach.

Od początku wytwarzania naczyń z porcelany koneserów urzekała ich czysta barwa, którą osiągały tylko egzemplarze o najwyższej jakości. O skali zachwytów nad ich wyglądem najlepiej świadczy fakt, że wyroby te zasłużyły sobie na nazwę „białe złoto”. Do takiego ideału przez wieki dążyły najsłynniejsze wytwórnie i osiągały go dzięki stosowaniu najwyższej jakości surowców, rygorystycznym metodom odsiewania wszelkich nieczystości i niezwykle precyzyjnej technologii wytwarzania.

Kolorowe domieszki w składzie porcelany

Jednak innowatorzy stale poszukiwali domieszek, które pozwalałyby utrzymać doskonałą jakość wyrobów, ale jednocześnie nieco zmieniały odcień naczyń podczas procesu wypalania w bardzo wysokich temperaturach. Pierwszą ważnym przełomem było uzyskanie tonacji ecru, czyli stworzenie porcelany kremowej. Kiedyś uzyskiwało się ją poprzez dodanie do plastycznej masy popiołu kostnego, stąd jej nazwa Bone China, czyli kostna porcelana („china” to popularne nazwa porcelany w krajach anglojęzycznych). Dziś jednak częściej zamiast substancji odzwierzęcych stosuje się ich chemiczne zamienniki, a uzyskane w ten sposób wyroby określa się jako New Bone China.

Trzecim odcieniem porcelany, który zdobył sobie uznanie miłośników szlachetnych naczyń, jest róż. To stosunkowo nowa innowacja, bo jej formuła została stworzona dopiero w XX wieku, a proces uzyskiwania jest niezwykle trudny. Dlatego na produkcję zastaw stołowych w tej barwie decyduje się niewielu producentów, a jej cena jest dość wysoka.

Biel, ecru i róż to jedyne kolory porcelany, które uzyskuje się na szeroką skalę w skutek mieszania składników. Mają podobne właściwości i zalety – są niezwykle lekkie, wytrzymałe, mogą mieć bardzo cienkie ścianki, a koneserzy wysoko cenią sobie efekt przepuszczania światła przez powierzchnię naczyń. Wielu klientów zwraca też uwagę na ich zalety użytkowe – trwałość i odporność, co pozwala na mycie w zmywarkach i używanie w mikrofalówkach, pod warunkiem, że nie mają na ściankach wrażliwych ozdób.

Odporne lub wrażliwe ozdoby

Kolorowe wzory i malunki są dla wielu miłośników niezbędnym elementem pięknej porcelany. Ozdoby na powierzchnie naczyń były kiedyś nanoszony tylko ręcznie, a i dziś wiele z nich powstaje w ten sposób. Fascynujące wydaje się, że piękne egzemplarze najstarszych wyrobów z XVIII wieku z pierwszej europejskiej manufaktury porcelany w Miśni wciąż zachowuje żywe, wyraziste kreski rysunków. Są tak intensywne, jakby były malowane niedawno, a tajemnica ich świetnego wyglądu tkwi w zaletach farby kobaltowej i technice produkcji. Barwnik ten doskonale wytrzymuje wypalanie porcelany w temperaturze ponad 1300°C i zachowuje po wyciągnięciu z pieca swój niebieski kolor. Dlatego można malować nim naczynia jeszcze przed położeniem zewnętrznego szkliwa. Dzięki ochronie glazury takie wzory są niezwykle trwałe oraz zachowują swoją intensywność i wyrazistość na zawsze.

Inne farby nie mają tych właściwości i dlatego ozdoby nanosi się już po szkliwieniu oraz głównym wypalaniu. Po upiększeniu nimi naczyń jeszcze raz trafiają do pieca, w którym panują jednak dużo niższe temperatury nie przedtem. Utrwalone w ten sposób wzory są często prawdziwymi dziełami sztuki, ale niestety nie są tak trwałe, jak w przypadku malowania podszkliwnego. To ważna wiadomość dla użytkowników, którym zależy, aby zdobione w ten sposób zastawy służyły przez pokolenia i nie straciły intensywnych kolorów. Dlatego powinni o nie szczególnie dbać – myć tylko pod bieżącą wodą, unikać silnych detergentów i nie stosować w mikrofalówkach. Producenci serwisów obiadowo-kawowych i innych zastaw stołowych z porcelany zawsze umieszczają na opakowaniach stosowne informacje dla klientów.

Nowoczesne szkliwa kolorowe

Coraz większą popularnością wśród nabywców współczesnej porcelany cieszą się naczynia pokrywane kolorowym szkliwem. Glazura jest konieczna, aby talerze, filiżanki czy wazy miały lepszą trwałość, atrakcyjny wygląd i były przyjemne w dotyku. Warstwa ta podczas wypalania w piecu przylega ściśle do skorupy i tworzy z nią nierozerwalną całość.

Długo stosowano wyłącznie szkliwa przezroczyste, aby zachować wyjątkową zaletę porcelany, czyli przepuszczalność światła przez cienkie ścianki. W ostatnich latach jednak coraz częściej wykorzystuje się barwne wersje glazury i w ten sposób dostępne stały się serwisy w szerokiej gamie kolorów. Zwolenników mają nawet czarne naczynia, co jeszcze niedawno wydawało się zaprzeczeniem istoty „białego złota”. Inwencja projektantów i twórców ozdób w zasadzie nie ma teraz żadnych ograniczeń technicznych, a tworzone w ten sposób naczynia są przystosowane do używania w nowoczesnej kuchni i jej urządzeniach. Dlatego przed zakupem serwisu, który ma służyć przez długie lata, a nawet pokolenia, warto zapoznać się z szeroką ofertą najlepszych wytwórców z Polski oraz zagranicy, a następnie wybrać najbardziej odpowiedni rodzaj ozdoby. Zapraszamy do wizyty na stronie internetowej naszego sklepu, w katalogu mamy bardzo bogaty wybór zestawów naczyń oraz pojedynczych egzemplarzy.