Patelnia stalowa 22 cm PINTINOX - Excalibur 23.3610.5422.P22

  • Producent: Pintinox S.p.A.
  • Waga: 1.2 kg
  • Dostępność: Produkt dostępny
  • Kpl.
  • Cena netto: 54,47 zł 89,00 zł 67,00 zł

Producent: Pintinox (made in Italy) lider na rynku producentów sztućców oraz wyposażenia kuchni od 1929 roku. Produkty doskonałej jakości zarówno do domu jak i do gastronomii

Linia – Excalibur  (pełna oferta - kliknij) - Linia profesjonalnych patelni stalowych

Patelnie Excalibur, wykonane z najwyższej jakości stali węglowej, są idealne zarówno do użytku domowego jak i do profesjonalnych zastosowań. Podczas smażenia szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Idealna do smażenia w wysokich temperaturach, grillowania, pieczenia, duszenia czy karmelizacji. Doskonałe również do zdrowego smażenia ponieważ pozwala na utrzymywanie składników odżywczych i witamin w żywności. Są lżejsze i poręczniejsze od patelni żeliwnych i w przeciwieństwie do produktów z teflonu nie wymagają rezygnacji z metalowych narzędzi kuchennych. 

Opis:
- patelnia w 99% wykonana z żelaza (Fe) - stal węglowa
- nie posiada dodatkowej powłoki
- nitowany, ergonomiczny uchwyt wykonany ze stali nierdzewnej
- duża grubość materiału - 3 mm
- idealna do smażenia w wysokich temperaturach, grillowania, pieczenia, duszenia czy karmelizacji
- nie zawiera PTFE, PFOA oraz niklu
- ekologiczna: produkt nadaje się do recyklingu
- nie można myć w zmywarce

Wymiary:
- średnica brzegu - 22 cm
- średnica dna - 14,9 cm
- pojemność - 1,07 L

Patelnia jest:
Przystosowana do kuchenek z płytą indukcyjną
- Przystosowana do kuchenek z płytą gazową
- Przystosowana do kuchenek z płytą elektryczną

- Przystosowana do kuchenek z płytą ceramiczną

Użytkowanie i konserwacja:
Przed pierwszym użyciem:
- Należy zmyć olej konserwujący patelnię: wyczyść dokładnie patelnię ciepłą wodą i detergentem, dokładnie wypłucz i wytrzyj do sucha
- Włóż patelnię do zimnego piekarnika (lub nad ogniem), ustaw temperaturę 70°C i zaczekaj aż zupełnie wyschnie i zmieni kolor na niebiesko-szary
- Materiał jest wrażliwy na nagłe zmiany temperatury, dlatego patelnię należy włożyć do zimnego piekarnika, a potem zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
- Gdy jest jeszcze ciepła (ale nie gorąca) wetrzyj olej w powierzchnię patelni używając ściereczki. Następnie czystą ściereczką dokładnie wytrzyj resztki oleju.
- Ponownie wstaw patelnię do piekarnika na kilka minut i ustaw temperaturę 70°C.
- Nie myj patelni ponownie wodą i detergentem.
- Podczas użytkowania patelnia będzie zmieniać kolor i z czasem stanie się cała czarna, co oznacza, że wytworzyła się w niej warstwa węglowej patyny – nie jest to wadą a znakiem że proces hartowania dobiegł końca, a powstała naturalna powłoka jest odpowiedzialna za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.

Czyszczenie i konserwacja:
- Konserwacja przebiega w podobny sposób, czyli w zasadzie w trakcie normalnego użytkowania
- Patelnię należy myć w gorącej wodzie nie zostawiając jej w wodzie do namoczenia. Nie zaleca się używać do jej mycia płynów do mycia lub detergentów.
- W przypadku mocniejszych zabrudzeń można użyć szorstkiej strony gąbki.

- Patelnię należy wytrzeć do sucha, przed odstawieniem do szafki można nasmarować ją kilkoma kroplami oleju.
- Okazjonalnie należy patelnię zdezynfekować, pozwala to usunąć pozostałości i zapachy po smażonej żywności: patelnię podgrzej z olejem i posyp odrobiną soli gruboziarnistej, pozostaw na 1,5 minuty. Następnie pocieraj patelnię przy pomocy ręczników papierowych. Podgrzej ponownie tym razem z dodatkiem drobniejszej soli i wytrzyj aż będzie zupełnie czysta. Przed odłożeniem natrzyj odrobiną oleju.
- Patelnia jest wrażliwa na rdzę. Nie należy zostawiać jej w wodzie lub wilgotnych miejscach. Sól należy dokładnie wytrzeć i upewnić się, że nie pozostała na patelni. Nie należy przegrzewać patelni na płycie indukcyjnej, może to uszkodzić zarówno patelnię jak i płytę. Należy również unikać nagłych zmian temperatury. Jeżeli smażenie kwaśnej żywności naruszy powierzchnię można powtórzyć procedurę "przed pierwszym użyciem"
- Patelni nie należy myć w zmywarce.
- Im częściej patelnia jest używana, tym ma lepszą wydajność.