Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide

Jak szybko i bezproblemowo wyciskać czosnek?

08-03-2023

Czosnek to jeden z najchętniej używanych w kuchni naturalnych dodatków smakowych do potraw. Nadaje daniom zdecydowany smak i jest niezwykle ceniony ze względu na działanie prozdrowotne. Jednak głównym jego mankamentem jest intensywny zapach, który pozostawia na dłoniach po obróbce. Dlatego warto stosować prosty, sprawdzony sposób gwarantujący łatwe i bezproblemowe zmiażdżenie ząbków tego warzywa.

W kuchni czosnek stosowany powszechnie był już od starożytności – znali go i wysoko cenili Egipcjanie, Chińczycy, Grecy, Rzymianie. Uznanie zdobył nie tylko ze względu na smak, ale uważano go również za symbol witalności i siły.

Tradycyjne metody wyciskania czosnku

Przed wrzuceniem miąższu czosnku do potrawy, trzeba go rozdrobnić i zgnieść, aby z wnętrza warzywa wydobyć jego smak i zapach. Od najdawniejszych czasów na drobno rozgniatano ząbki na dwa sposoby, stosowane do dziś:

  1. Przy pomocy noża. Po obraniu z suchych łupinek i podzieleniu na ząbki czosnek kroi się na drobne kawałki nożem kuchennym. Następnie metalowym brzegiem (nie ostrzem) należy zgnieść przygotowane plasterki.
  2. Miażdżenie tłuczkiem. Obrane ząbki rozciera się tłuczkiem w moździerzu. Można to także robić na desce kuchennej, a wykorzystywane do tego tłuczki mają specjalną perforację na końcu.

Wraz ze zmianami cywilizacyjnymi i rozwojem sztuki kulinarnej doszedł jeszcze trzeci sposób wyciskania czosnku. Od XVIII wieku powszechne stało się używanie widelców, które zaczęły dopiero  w tamtym czasie przypominać wyglądem dzisiejsze sztućce. Wtedy zaczęli stosować je również kucharze do miażdżenia ząbków czosnku. Każdy z powyższych sposobów wykorzystywany jest do dziś, choć trzeba przyznać, że żaden z nich nie eliminuje głównej wady obróbki tego warzywa – przykrego zapachu, który zostaje na palcach. Ten nieprzyjemny efekt pozostaje nawet, jeśli kontakt z czosnkiem ogranicza się tylko do obierania go z suchych łupinek. Dziś można jednak ratować się przed nim zakładając lateksowe rękawiczki.

Wyciskarka do czosnku – najszybszy sposób obróbki

Dziś najszybszym i najskuteczniejszym sposobem miażdżenia czosnku, podczas którego zapach nie przechodzi na palce, jest zastosowanie wyciskarki do czosnku. To przyrząd kuchenny zbudowany z dwóch rączek połączonych zawiasem. Na końcu jednej rączki znajduje się pojemnik z dziurkowanym dnem, a na końcu drugiej – dopasowany tłok.

Dodatkową zaletą tak skonstruowanego wyciskacza do czosnku jest możliwość wkładania do niego ząbków lub kawałków warzywa razem z suchymi łupinkami. Niejadalne skorupki podczas ściskania nie przejdą przez dziurki praski, a na drugą stronę dostaje się tylko czysty miąższ. Można go zebrać potem nożem i wrzucić do naczynia z półproduktami, które składają się na danie. W ten sposób na każdym etapie obróbki można operować w ten sposób, że nie dotyka się palcami czosnku (podczas krojenia należy przytrzymać go widelcem). Bezpieczne jest także usuwanie resztek z pojemnika, które nie przeszły przez dziurki, ponieważ należy robić to np. nożem. To dlatego praska do czosnku stała się tak popularna, że można ją dziś spotkać praktycznie w każdej kuchni.