Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide

Żaroodporne naczynia

Filtruj
Dostępny (wysyłka do 48h)
161,00 zł
Do koszyka
Szt.
Dostępny (wysyłka do 48h)
161,00 zł
Do koszyka
Szt.
Dostępny (wysyłka do 48h)
161,00 zł
Do koszyka
Szt.

Szklane naczynia żaroodporne są coraz chętniej używane przez osoby zajmujące się kuchnią – zarówno na użytek domowy, jak i w restauracjach. Decydują o tym przede wszystkim wyjątkowe zalety tworzącego je materiału oraz względy estetyczne. Naczynia wykonane z grubego szkła żaroodpornego wyglądają bardzo ładnie nawet jak stoją pustę, ale swoje najważniejsze walory ukazują po wypełnieniu żywnością. Przezroczyste ścianki ukazują przygotowane potrawy w pełnej krasie i doskonale pobudzają apetyt. Podkreślają kunszt i zmysł estetyczny kucharzy.

O szerokim wykorzystaniu naczyń żaroodpornych decyduje przede wszystkim ich podstawowa zaleta – odporność na niskie i wysokie temperatury (w zakresie od -50 do +500°C). Można w nich więc wstawiać dania do zamrażalniki oraz do rozgrzanego piekarnika, ale kulinarni specjaliści znajdują im coraz więcej zastosowań. Mogą zastępować pojemniki do przechowywania żywności w lodówkach czy garnki ze stali nierdzewnej podczas gotowania na kuchence. Nadają się do duszenia, smażenia, zapiekania oraz pieczenia potraw w piekarniku.

Rodzaje naczyń żaroodpornych

W ofercie naszego sklepu dostępne są naczynia żaroodporne o wielu zastosowaniach. Zachęcamy do zapoznania się w internecie z naszym katalogiem produktów. W możliwie najkrótszym czasie dostarczamy wykonane ze szkła borokrzemowego wyposażenie kuchenne służące jako:

• okrągłe, podłużne i owalne naczynia do pieczenia z przykrywkami;

• formy do pieczenia ciast;

misy sałatkowe;

• wazy domowe do zup z podgrzewaczem;

• podgrzewacze cateringowe;

• garnki na kuchenki;

• pojemniki do przechowywania żywności.

W ten sposób korzystając z niewielu naczyń żaroodpornych można realizować sporo funkcji kuchennych. Dodatkowo zajmują one znacznie mniej miejsca w szafkach, bo często można je wstawiać jedno do drugiego. Kucharze cenią zwłaszcza przygotowywanie w nich potraw pod przykryciem, ponieważ pokrywa nie pozwala uciekać zapachom, a przyrządzone potrawy są zawsze aromatyczne i soczyste – zatrzymanie wilgoci zapewnia, że nie będą wyschnięte lub spieczone. Tego typu naczynia ze szkła są bezpieczne w użyciu, ponieważ nie wchodzą w reakcje z żywnością. Trzeba wspomnieć, że naczynia żaroodporne posiadają jeszcze jeden ważny atut – przygotowanie w nich posiłku jest łatwe i szybkie, najczęściej wystarcza tylko ułożyć produkty i wstawić wszystko do piekarnika.